Komma tillbaka till arbetet efter skada

Här ger vi tips till dig som försöker komma tillbaka till jobbet efter en skada eller långvarig sjukdom. Att återgå till arbetet är sällan en enkel sak, du kan inte bara kliva ut genom dörren och jobba 100% precis som vanligt. Och även om du känner dig redo för att jobba heltid, kanske din kropp inte håller med.

Kontakt med läkaren

Det gäller att du har fortsatt kontakt med din läkare. Hen är väl insatt i ditt fall och har säkert följt dig genom hela skadan eller sjukdomsförloppet. När du känner dig redo för jobbet igen gäller det att du är medveten om vad din kropp är kapabel till och ibland har läkaren mer kunskap om detta än du själv, speciellt om du varit sjuk under lång tid.

Kalla in arbetsterapeuten

Du kan få en remiss för att besöka en arbetsterapeut som hjälper de. De kan undersöka vilka behov du har på jobbet och i hemmet. Hos Affysiocenter listar de exempelvis att de kan hjälpa dig med:

  • Handrelaterade besvär
  • Handträning och behandling av handskador
  • Utprovning av handledsortoser
  • Utprovning, rådgivning och förskrivning av tekniska hjälpmedel
  • Ergonomisk rådgivning
  • Bostadsanpassning – Intygsskrivning
  • ADL-bedömning
  • Basal demensutredning

För majoriteten av arbetsskadade brukar det räcka med ergonomisk rådgivning och att få hjälp att hitta tekniska hjälpmedel. Skador på kroppen kan betyda att du behöver utforma din arbetsplats annorlunda, kanske till och med få nya arbetsuppgifter. Har du varit utbränd är du ömtålig mot stress och har sämre korttidsminne vilket också kan innebära att du behöver andra uppgifter eller få möjligheten att jobba i din egen takt.

Försäkringskassan

Förtroendet för Försäkringskassan är in den bästa idag med tanke på den ström av avslag som svenska folket har fått. De har bland annat fått kritik för att de inte kan ge konkreta exempel på arbeten som arbetsskadad personer klarar av. Men för dig är det ändå viktigt att föra en dialog med dem. Försäkringskassan är dem som hanterar sjukpenning och följer upp hur ditt arbete går. Om du går tillbaka till jobbet för tidigt och blir sjuk igen måste du först söka din läkare, men Försäkringskassan ska få samma information på en gång för att kunna hjälpa dig.