Dofter – En ordlös kommunikation

Vi människor läser av varandra med hjälp av vårt doft sinne och alla människor har en egen doft. Vi dras till varandra delvis styrt av doft och även saker som vi normalt inte uppskattar i doft väg, såsom svett, är något som vi med vissa individer inte alls avskräcks av. När vi använder parfymer så kamouflerar vi vår naturliga doft för omvärlden, men hur en viss parfym doftar kan variera bland olika individer, så därför är det viktigt att själv prova den parfym som du är intresserad av. 

Alla parfymer är uppbyggda i flera nivåer som utsöndras i olika stadier av dagen. Den första doften som kallas topp not är ofta en fräsch doft av exempelvis citrus, den känner du under de första timmarna. Därefter kommer mellan noten som i regel är kryddig eller blommig. Slutligen når man bas noten mot slutet av dagen och den utgör drygt hälften av doften och är inte sällan mysk, trä eller någon annan dovare doft. Ta reda på hur din favoritparfym är uppbyggd så kan du lättare navigera bland dofter och hitta liknande dofter som du kanske också skulle kunna tycka om.

Många upplever också att människors parfymer kan verka tilldragande eller motbjudande. Det beror dels på naturliga instinkter men också av doftminnen. Av förklarliga skäl brukar vi dras till individer som doftar som någon annan som vi tycker om. Medan vi kan undvika människor som doftar som något som vi förknippar med något negativt. Inte sällan upplever kvinnor att dom inte vill träffa män som har samma parfymer som någon av hennes gamla partners använde, eftersom att doften är ”upptagen” av någon annan i ens minne. Visst är våra sinnen en fantastisk uppfinning?