Hantera problematisk hud

Problemfri hud är en dröm många har. Men det är tyvärr något som få människor är välsignade med. Att dock veta hur man tacklar sina problem på rätt sätt kan vara det bästa verktyget i världen.

Hudproblem kommer i många olika former och det är inte alltid så enkelt att förstå anledningen bakom sina problem. Även vanliga hudproblem kan uppstå eller förvärras på sätt man inte riktigt tänker på. Att försöka gå till roten med ett problem kan vara mycket bättre i längden än att bara försöka behandla symptomen.

Akne är ett av de vanligaste hudproblemen och många tar för givet att detta helt enkelt är något att behandla. Men även något som akne kan börja uppstå av andra anledningar än bara genetik och hormoner. Dessa är så klart viktiga faktorer men bara för att man genetiska anlag för akne betyder inte att man inte kan minska problemen på andra sätt än genom behandling. Det är exempelvis väl känt idag att kosten kan spela en viktig roll i akne så väl som andra hudsjukdomar och åkommor.

Andra vanliga problem med huden kommer mer eller mindre från den hudtyp man har. I dessa fall är det viktigt att man vet vilka produkter man ska använda och vilka man ska hålla sig borta från. Torr, fet och känslig hud är de huvudsakliga hudtyperna utöver så kallad ”normal” hy. För torr hud är det bäst att hålla sig borta från alkoholbaserade produkter som bara torkar ut huden ytterligare och istället satsa på de som återfuktar huden. Fet hud bör inte behandlas med oljebaserade produkter då dessa oftare än inte förvärrar problemet. Och för känslig hud är det viktigt att hålla sig borta från starka ämnen som orsakar kraftiga reaktioner

Ibland finns det dock problem som är svåra att hantera utan experthjälp. Allvarligare problem kan kräva behandling av ett slag eller annat. Beroende på problemets natur kan det behöver upprepade behandlingar men somliga kan hjälpas med bara en.