Skönare liv med starkare leder

Dina leder kopplar samman hela kroppen och har står påverkan på hur du rör din kropp. Under en kvinnas graviditet blir lederna mjuka och mer böjbara, en anledning varför gravida uppmuntras att ta det lugnt mot slutet av sin havandeskap. Det är också lederna som brukar påminna oss om vår ålder, svaga leder har en direkt korrelation till krämpor under ålderdomen.

Hälsokost

Du kan använda dig av smart hälsokost för att lindra värk i lederna så du orkar röra på dig. Det kan röra sig om oljor med nypon eller gurkmeja, två ämnen som sägs ha bra antiinflammatoriska egenskaper. Att dina leder ömmar eller värker betyder inte nödvändigtvis att de är svaga och trasiga, även de som idrottar varje vecka kan få ömma leder på grund av träningen.

Rätt matt

Starkare leder kommer till stor del från kosten. Det kan vara brosket i lederna som gör att du har ont. Brosket skyddar lederna från att gnida mot varandra och om det skadas kan du få ont. Extrakt av granatäpple sägs kunna reparera skadat brosk. Mandlar är rika på vitamin E och Omega 3 för att sänka inflammationen i lederna och har antioxidanta fördelar. Även livsmedel som kokosolja, körsbär och gelatin kan också ha goda effekter på brosk, leder och ditt allmänna välbefinnande.

Träning

Stärk dina leder med styrketräning. Marklyft är en träningsform där du aktiverar de största muskelgrupperna samt dina inre muskler för att hålla balansen under genomförande. Det är viktigt att du gör övningarna korrekt, rådfråga en tränare på gymmet eller boka tid med en PT för att lära dig rätt teknik.