Skydda din hud mot solen

Solen är härlig och välgörande, men den kan också vara skadlig och då framförallt på huden. Det är vetenskapligt bevisat gång efter gång och har bekräftas av forskare, men ändå är det många som ignorerar riskerna eller inte tar dem på allvar. Det finns flera myter relaterade till sol, solskydd och hud, till exempel sägs det ofta att du inte blir brun om du använder solskyddskräm vilket är felaktigt. Skillnaden är att du får en mer hälsosam bränna samt att risken att bränna sig minskar. Dessutom är du fortfarande exponerad för solstrålning även under mulna dagar, vilket gör att behovet av skydd finns kvar.

Uppbyggd av UV-strålning

Solstrålningen består enkelt uttryckt av två sorters UV-strålning, UVA och UVB. Dessa penetrerar hudlagren och bidrar därmed bland annat till ett påskyndande av hudens naturliga åldrandeprocess. Följderna inkluderar minskad elasticitet och ökad förekomst av rynkor och linjer, samt de karakteristiska fläckarna som syns frekvent i olika form hos personer som solbadat under lång tid med bristfälligt skydd. Utöver att huden åldras ökar även risker för cancer och andra hudsjukdomar vilket inte bör ignoreras. Steg ett när du vill tillbringa tid ute i solen är därför leta efter en lämplig solskyddskräm, samt välja rätt produkt för dig och dina behov.

Beteende och produkter i kombination

Numera finns det ett stort utbud av solskyddsprodukter på marknaden. Val av produkt beror på din hudtyp (Är den nordisk eller av Medelhavstyp?) och livsstil samt på var någonstans i världen du ska använda produkten (Göteborg eller Marrakech?). Därutöver är det en personlig preferens om du föredrar exempelvis mousse, spray, kräm eller stift. Parallellt med att smörja in dig regelbundet med SPF är det även en god idé att se över hur du vistas i solen. Till exempel bör du undvika direkt solstrålning kring middagstid och överlag begränsa den totala tiden i solen per dag. Tunna, heltäckande kläder i linne är ett bra komplement, samt en bredbrättad hatt.