Styrketräning och rehab

När man talar om styrketräning är det många som tänker sig en person som står på gymmet och lyfter tunga vikter. Men styrketräning är så mycket mer är bara det och det finns övningar för att träna i stort sett alla muskler i kroppen. Och denna typ av träning är inte bara för bodybuilders eller liknande, det är också något som ofta rekommenderas inom rehabilitering av olika slag.

Någon som har drabbats av en skada eller fått en långvarig sjukdom kan finna sig i behov av rehabilitering för att bygga upp kroppen igen. När muskler inte använts förtvinar de, och detta sker även naturligt som man blir äldre. För att motverka detta är styrketräning det främsta verktyget vi har till hands.

Styrketräningen har med åren tillskrivits allt större betydelse för bland annat rehabiliteringen av idrottsskador. Men även som skadeförbyggande träning. Styrketräning är dock inte bara bra för musklerna utan kan även hjälpa till att återställa styrka i senor, ligament, brosk, till och med själva skelettet.

Vid styrketräning är det ofta rekommenderat att ha på sig något löst sittande kläder för ren komfort, men det finns inget som säger att åtsittande kläder är fel. Det viktiga är att man känner sig bekväm i dem. Desamma gäller även skorna. Medan det är viktigt att ha ett par riktiga löparskor när man löptränar behöver man inte mycket mer än bara ett par bekväma sneakers när man styrketränar.

Vid rehabilitering får man oftast tydliga övningar och riktlinjer att följa från en läkare eller sjukgymnast. Det är viktigt att följa dessa och inte trappa upp tiden eller öka vikterna man hanterar utan godkännande från en specialist. Bara för att man känner att det går bra betyder inte att det är rätt tillfälle att pusha på kroppen ännu mer. Vägen tillbaka kan vara lång, men det är alltid bättre att vandra den säkert.