När du får ont i ryggen

Alla har vi någon gång haft ont i ryggen. Det är en av de vanligaste problemområdena i kroppen och ryggåkommor kommer i en mängd olika variationer. Får du ont i ryggen är det alltid bäst att stanna till och verkligen känna efter innan du tar någon handling eller beslut. Medan många problem med ryggen är sådan som går över av sig själv, kan det även vara något mycket allvarligt som behöver vård av något slag.

I de flesta fall sitter smärtan i nedre delen av ryggen, den så kallade ländryggen. Smärtan här kan vara allt från lätt till väldigt kraftig som strålar både uppåt och nedåt beroende på vad det är man har råkat ut för. Om det bara är ryggen som gör ont men du fortfarande kan göra många av dina vardagsaktiviteter utan större besvär har du mest troligt bara drabbats av vanlig ryggvärk och det kommer nästan säkert gå över av sig själv om du bara ger det tid och inte överbelastar ryggen under tiden. Om smärtan dock är kraftigare och du även känner att ryggen har låst sig kan du mycket väl ha drabbats av ryggskott.

Det är något som ofta sker i samband med ett tungt lyft eller en plötslig eller överdriven sidovridning. Ryggskott kommer även det i olika allvarlighetsgrader och du kan läsa mer om det och behandlingar hos Naprapatiska. Sitter smärtan högre upp, exempelvis mellan skulderbladen är det vanligt att orsaken är spänningar i musklerna. Men personer som drabbats av hjärtinfarkt, kärlkramp eller fått en blodpropp i lungorna kan också känna av smärta i detta område. Det kan till och med vara själva skelettet som är orsaken till smärtan. Om smärtan även sitter i bröstkorg och mage är det viktigt att du tar kontakt med vårdcentralen då detta är en symptom av en hjärtinfarkt. Har du några funderingar kan du alltid ringa 1177 för mer information.